Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το eduroam;

Tο eduroam είναι μια παγκόσμια κοινοπραξία περιαγωγής Wi-Fi (και όχι μόνο) που δίνει στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς κόστος σε όλα τα eduroam hotspots στον κόσμο. Ήδη υπάρχουν πολλά εκατομμύρια χρήστες, που απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότερα από 6.000 hotspots! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του eduroam για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση μου στο eduroam που μπορώ να απευθυνθώ;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Δικτύου του ιδρύματος σας. Εάν επισκέπτεστε ένα άλλο Ίδρυμα και αντιμετωπίζετε πρόβλημα σύνδεσης θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε στο Κέντρο Δικτύου του ιδρύματος σας. Εάν έχετε πρόσβαση στο eduroam και δεν αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα με τη συσκευή σας, μπορείτε να επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου του ιδρύματος που επισκέπτεστε.

Πριν ταξιδέψετε ελέγξετε ότι έχετε εγκαταστήσει σωστά το προφίλ του eduroam και ότι μπορείτε να συνδεθείτε με τα στοιχεία λογαριασμού του Ιδρύματος σας.

Μπορώ να συνδεθώ στο eduroam απλά με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, ποιο είναι το νόημα χρήσης ενός πακέτου εγκατάστασης;

Όταν συνδέεστε από μία συσκευή που δεν έχει ρυθμιστεί κατάλληλα η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το νόημα της χρήσης πακέτων εγκατάστασης είναι η σωστή και πλήρης παραμετροποίηση του συστήματος, έτσι ώστε όταν συνδεθεί στο eduroam να επιβεβαιώσει ότι επικοινωνεί με τον σωστό εξυπηρετητή ταυτοποίησης και να μη στείλει τον κωδικό πρόσβασής σας σε κάποιον μη αξιόπιστο.

Το ίδρυμά μου δεν υπάρχει στη λίστα. Δεν μπορώ απλά να επιλέξω κάποιο από τα υπόλοιπα;

Όχι. Τα πακέτα εγκατάστασης περιέχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας για το εκάστοτε ίδρυμα. Εάν δεν ανήκετε σε αυτό το ίδρυμα, ο υπολογιστής σας θα εντοπίσει ότι προσπαθείτε να στείλετε το όνομα χρήστη σας και να πιστοποιηθείτε σε έναν μη εξουσιοδοτημένο εξυπηρετητή και θα απορρίψει την σύνδεση. Η χρήση ενός πακέτου εγκατάστασης διαφορετικού ιδρύματος είναι εγγυημένo ότι δεν θα λειτουργήσει!


Επέλεξα λάθος πληροφορίες στο προφίλ του eduroam και εγκατέστησα τις ρυθμίσεις πως μπορώ να το αλλάξω;

Μπορείτε να αφαιρέσετε το υπάρχον προφίλ και να εγκαταστήσετε εκ νέου τις ρυθμίσεις. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για την ορθή εγκατάσταση από την ιστοσελίδα https://cat.eduroam.org/?lang=el εφόσον το ίδρυμα σας έχει προστεθεί ή διαφορετικά από την ιστοσελίδα του ιδρύματος σας ή το κέντρο δικτύου σας.


Πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζω τα πακέτα εγκατάστασης για να συνδεθώ;

Όχι. Εάν το έχετε πράξει ήδη μία φορά μετά θα συνδέεστε αυτόματα στο δίκτυο του eduroam.

Δεν έχω εγκαταστήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το eduroam, μπορώ να συνδεθώ στο διαθέσιμο δίκτυο με τα στοιχεία μου;

Παρότι η σύνδεση σας στο συγκεκριμένο δίκτυο μπορεί να είναι δυνατή δεν θα είναι ασφαλής. Για να είστε βέβαιοι ότι έχετε συνδεθεί επιτυχώς και με ασφάλεια στο δίκτυο του eduroam είναι απαραίτητη η διαμόρφωση της συσκευής σας.

Είναι ασφαλής η χρήση πακέτων εγκατάστασης eduroam CAT;

Τα πακέτα εγκατάστασης eduroam CAT διαμορφώνουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην συσκευή σας, ωστόσο θα πρέπει να είστε σίγουρος ότι χρησιμοποιείτε τα αυθεντικά. Για αυτό το λόγο τα πακέτα εγκατάστασης eduroam CAT είναι, όπου αυτό υποστηρίζεται, ψηφιακά υπογεγραμμένα από το GÉANT. Προσέξτε για κάποιο μήνυμα του συστήματος κατά την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης που να το επιβεβαιώνει.

Για ποια λειτουργικά συστήματα είναι διαθέσιμα τα πακέτα εγκατάστασης;

Windows, Linux, iOS

Μπορώ να συνδεθώ και μέσω του κινητού τηλεφώνου μου στο eduroam;

Ναι. Υπάρχουν αντίστοιχα πακέτα εγκατάστασης για τα παρακάτω λογισμικά:

Android, iPhone/iPad/iPod Touch (iOS 2 ή μεταγενέστερο)

Πως μπορώ να βρω το κοντινότερο σημείο eduroam;

Μέσω της ιστοσελίδας https://eduroam.gr/geolocate μπορείτε να αναζητήσετε το κοντινότερο σε εσάς σημείο.


Υπάρχει κάποιο κόστος για τη χρήση της υπηρεσίας

Όχι. Η χρήση της υπηρεσίας είναι εντελώς δωρεάν σε όλα τα προσβάσιμά σημεία πρόσβασης ανά τον κόσμο.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να χρησιμοποιώ το eduroam;

Για όσο είναι ενεργά τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Ίδρυμα σας. Μετά την αποχώρηση ή αποφοίτηση σας από το ίδρυμα τα στοιχεία σας απενεργοποιούνται και παύει η δυνατότητα της σύνδεση σας στο eduroam.

Ποιες οι τεχνικές προδιαγραφές για να ενταχθεί ένας φορέας στην υπηρεσία του eduroam;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Helpdesk του ΕΔΥΤΕ μέσω mail στο support@grnet.gr

Με ποιους τρόπους μπορούν να συνδεθούν οι διαχειριστές στην εφαρμογή διαχείρισης και ποια τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ταυτοποίηση και την εξουσιοδότηση των χρηστών;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προϋποθέσεις τις εφαρμογής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.eduroam.gr/management



Last modified: Monday, 23 September 2019, 6:42 PM